Mikä kuljetuspyörä on?

Read this page in English

transportfiets oud

Leipurin pyörä

Kuljetuspyörä on pyörä joka on valmistettu tavaroiden kuljetusta varten. Kuljetuspyöriä valmistettiin jo varhain, varsinkin Alankomaissa.

Yleisin kuljetuspyörien malli oli polkupyörä jossa oli tavaroiden kuljetusteline etupyörän päällä. Näitä pyöriä käyttivat varsinkin vähittäiskauppiaat. Leipurien pyörissä oli iso kori kuljetustelineen päällä, lihakauppiaiden pyörien korit olivat kapeampia lihan painon takia. Maitokauppiaat käyttivät omia maidon kuljetukseen suunniteltuja pyöriään. Nämä pyörät oli usein rakennettu tukevemmista materiaaleista ja niissä oli usein kaksi ylätankoa rungon tukemiseksi. Tämän kaltaiset ‘transporter’ pyörät joissa kuljetuskehikko on etupyörän yläpuolella tulevat myöhemmin osaksi mallistoamme.

bakfiets oud

Perinteinen kolmipyöräinen kuljetuspyörä

Kuljetuspyörä, hollanniksi bakfiets, oli jo varhain yleinen tavaroiden kuljetusmuoto Alankomaissa. Perinteisissä isoissa kuljetuspyörissä oli kaksi pyörää edessä ja yksi takana. Etupyörien väliin oli asennettu iso kuljetuslaatikko. Nämä pyörät oli suunniteltu painavien tavaroiden kuljetukseen. Muun muassa katu- ja torimyyjät kuten kalakauppiaat, maitokauppiaat ja saksien ja veisten terottajat käyttivät kuljetuspyöriä ja niitä käytettiin myös mainostukseen. Kuljetuspyöriä käytettiin myös roskien kuljetukseen Hollannin kaupungeissa 70-luvulle asti.

mama-in-bakfiets

kuljetuspyörä

Kuljetuspyörä.fin myymät kuljetuspyörät ovat moderneja versioita perinteisistä kuljetuspyöristä. Moderneja kuljetuspyöriä käytetään yleensä lasten turvalliseen ja helppoon kuljetukseen, mutta ne sopivat myöskin mainiosti tavaroiden kuljetukseen. Myymme sekä kolmi- että kaksipyöräisiä kuljetuspyöriä. Perinteiset isot kolmipyöräiset kuljetuspyörät sekä lasten omat kuljetuspyörät tulevat myöhemmin osaksi mallistoamme.

Kaksipyöräisissä kuljetuspyörissämme kuljetuskori on asennettu ohjaustangon ja etupyörän väliin. Tämän ansiosta kaksipyöräinen mallimme on ketterämpi kuin kolmipyöräinen mallimme. Kaksipyöräisellä kuljetuspyörällämme voi kuljettaa kahta lasta, kolmepyöräiseen malliimme mahtuu neljä lasta.

Kuljetuspyörä.fi myy sekä perinteisiä täysin itse poljettavia kuljetuspyöriä, että kuljetuspyöriä joissa on sähköinen apumoottori. Näissäkin pyörissä kuljettajan pitää itse polkea pyörää, mutta apumoottorin ansiosta pyörän polkeminen myöskin ylämäissä on kevyempää.

Tämä lyhyt filmi on kuvattu kansainvälisissä kuljetuspyörä kilpailuissa Lithissä Alankomaissa vuonna 1979.

Comments are closed.